Het stemmetje dat ons belemmert

Je kent het vast wel, het stemmetje in je hoofd die:

  • altijd wel een reden vindt om iets niet te doen
  • negatief praat over jezelf
  • veel strenger is over jezelf dan over anderen
  • je belemmert om voor je droom te gaan
  • je doet vasthouden aan iets dat eerder gebeurd is en je ervan overtuigt dat het weer zo zal zijn, misschien zelfs nog slechter!

 

We hebben allemaal twijfels, angsten en zorgen waar we last van hebben omdat we nu eenmaal allemaal situaties meemaken in ons leven die we als moeilijk ervaren. Sommige ervaringen kunnen zwaar of zelfs heel zwaar wegen. Maar zelfs als je geen grote trauma's hebt meegemaakt, toch heb je genoeg ervaringen gehad om negatieve overtuigingen vast te zetten in je hoofd. Je hoeft niet altijd te weten van waar iets komt om er later toch last van te ondervinden.

Hoe dat komt? Op het moment dat we zo’n moeilijke situatie meemaken, koppelen we er gedachten en emoties aan om ervoor te zorgen dat we dezelfde situatie in de toekomst gaan vermijden. Soms is dat nuttig, maar vaak ook helemaal niet. Dan belemmeren deze overtuigingen je om te doen wat je graag wilt.

Stel dat jij als kind atletiek deed en heel vaak als 2e eindigde. Dan kan het zijn dat jij de overtuiging gecreëerd hebt dat jij nergens de beste in kan zijn en daarom misschien zelfs helemaal geen sport meer wilt beoefenen.

Stel dat je als kind in een luide klasgroep zat, waar jij je moeilijk kon laten horen. Dan kan het zijn dat je er jezelf van overtuigd hebt dat jij niet functioneert in groepen en zo veel leuke activiteiten aan jou laat voorbijgaan.

Stel dat je als kind gepest werd op school, dan kan het zijn dat je de overtuiging gecreëerd hebt dat het niet kan dat iemand jou leuk vindt waardoor je afstandelijk opstelt.

Zo helder als de voorbeelden hierboven is het zelden. Je voelt je overweldigd bij bepaalde situaties, hebt het gevoel vast te zitten, maar je weet zelden waar je een overtuiging hebt opgepikt. De overtuigingen over jezelf en het leven zijn een som van je eerdere ervaringen. Ze zijn er met een reden, ze willen je beschermen. Alleen… vaak willen ze je beschermen voor een situatie die niet meer bestaat. We trekken onze overtuigingen door naar andere contexten, maar zijn er ons vaak niet eens van bewust.

Met de Aroma Freedom Technieken (AFT) leer je de beperkende overtuigingen herkennen, je verwerkt ze en laat ze los. Zo krijgt je onderbewustzijn de vrijheid en ruimte om nieuwe, positieve verbindingen te maken.

Kies voor blijvende verandering en laat geur voor je werken

Het lijkt zo simpel: vecht tegen je negatieve gedachten, vervang ze door positieve, denk aan andere dingen…  

Dat kan, maar kost veel energie en tijd. Bovendien kan een trigger of stress je heel snel terugbrengen naar je negatieve gedachten. Ze werden wel onderdrukt, maar zijn niet helemaal weg.

De overtuigingen over jezelf en het leven zijn een som van je eerdere ervaringen. Ze zijn er met een reden, ze willen je beschermen. Alleen… vaak willen ze je beschermen voor een situatie die niet meer bestaat. We trekken onze overtuigingen door naar andere contexten, maar zijn er ons vaak niet eens van bewust. En dan hebben we het gevoel vast te zitten en denken we niet meer helder over iets.

Om blijvend effect te hebben, heb je nood aan geheugenreconsolidatie. Ons brein is in staat om herinneringen opnieuw op te slaan, met nieuwe geleerde lessen. We doen dit regelmatig in ons dagelijks leven:

Stel: je had een slechte eerste indruk van iemand. Als je die persoon terugziet, stel je vast dat wat je eerder had opgeslagen over die persoon niet klopt. Je ervaart een nieuwe realiteit met nieuwe indrukken over die persoon en vervangt als het ware de oude informatie over die persoon door de nieuwe.

Met emotioneel geladen herinneringen, is dat veel moeilijker. De emoties overheersen, je geraakt in vecht, vlucht of vries modus (amygdala is geactiveerd) en je kan gewoon niet meer logisch nadenken.

Hier komt geur op de proppen! Geur kan onze amygdala kalmeren, waardoor we terug toegang krijgen tot ons logisch brein en weer helder kunnen nadenken. 

In dit traject maken we gebruik van de Aroma Freedom technieken. Hierbij gaan we beladen herinneringen activeren, waardoor de bijhorende gedachten ook opgeroepen worden (vb. dit zal nooit over gaan, er zal iets slechts gebeuren, ik kan dat nooit). Door dan te ruiken aan essentiële olie kalmeert de amygdala. Zo creëer je een mismatch tussen de herinnering en het nieuwe gevoel. Je ervaart de nieuwe gevoelens en gedachten bij die herinnering en slaat ze neutraal op in je lange termijn geheugen.

De methode werd ontwikkeld door Dr. Benjamin Perkus - klinisch psycholoog - en is gebaseerd op het werk van vele pioniers in de psychologie en het emotioneel functioneren van de mens (vb. EMDR van Francine Shapiro, Cognitieve psychologie van Aaron Beck).

Kies wat bij je past

Niet iedereen is gelijk. De ene persoon heeft een zwaardere rugzak en wilt diepe patronen doorbreken, de andere heeft losse thema's die spelen. De ene zet graag door op kortere termijn, de andere heeft liever af en toe een sessie. 

Alles kan. Lees verder op volgende pagina's om te kijken waar jij je in herkent. 

Ben je klaar om je rugzak te legen?

Wil je vastzittende patronen doorbreken en een transformatie ondergaan? 

Wil je iets loslaten dat teveel energie van je vraagt?

Wil je negatieve gedachten blijvend omvormen tot positieve?